Bowral House

architecture

This property required alterations and additions to an existing cottage. We needed to rework the existing spaces to allow better light and ventilation and open up views to Mount Gibraltar. In co-ordination with a local landscape architect we reworked the steep topography of the existing garden to create usable well aspected spaces. The new work consists of kitchen, dining and entry with a northeasterly aspect and roofline that opens new spaces to garden, trees and sky. A new self contained studio was incorporated into the garden design with spaces on 3 levels allowing for guest accommodation and supplementary space. These buildings fold with and into the landscape and open to views across and through the garden, under the canopy of the beautiful existing elm tree which was preserved, a long garage provides space for camper, workshop, its fabric creates a screen and seat and sheltered private space. This new work has been made in a contemporary way, sensitive to environment, orientation and relationship to qualities of the existing cottage which were important to preserve.