Clearview House

architecture

This project required alterations and additions to a Bowral blue stone cottage. The spaces were largely inward facing and sheltered from solar access, our aim was to improve the amenity of existing areas and open up new living areas to the north sun and relationship to the garden. A protected courtyard space and link between new and old structures was developed to allow cross ventilation and light into the centre. New living spaces incorporate an openness and lightness aspected north bringing the landscape, tree line and sky inside. The fabric of the new work comprises timber and steel construction clad externally with weatherboard and internally with plaster, new timber doors and windows. The new skillion roofline roof opens north while existing traditional rooflines were maintained. The beautiful gray colour of the bluestone is set to harmonize with the weatherboard left natural so that it will silver off over time. The new aspect created for this home provides energy efficient spaces that are warm in winter and cool in summer. This project was constructed by Frantom Building.